Groningen
Groningen is een fantastische stad om in te winkelen en uit (eten) te gaan. De stad telt meer dan 180.000 inwoners en kent heel veel leuke winkelstraten. Deze site houdt u hiervan op de hoogte!

» Bekijk alle online straten in Groningen

Nieuws in en uit Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws uit Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Groningen' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Schoenenfabriek wint prijzen 12-07-2015

De Schoenenfabriek uit Groningen heeft zondag de Best Customer Experience Award gekregen, een onderscheiding voor de beste winkelbelevenis voor de klant. De schoenenwinkel kreeg de prijs op de Dutch Retail Experience Awards in Amsterdam.

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door Goodbrandz. Deze organisatie wil vernieuwende winkelconcepten stimuleren. Volgens Goodbrandz draait het tegenwoordig niet meer om de aankoop zelf, maar om entertainment en beleving in de winkel.

'Verfrissend concept'
De winnaars van de awards worden door een onafhankelijke jury gekozen. Volgens de jury is het kopen van schoenen bij De Schoenenfabriek, met onder meer een vestiging aan de Vismarkt in Groningen, een feestje: 'Het is de eigenaar in een meer dan verzadigde markt gelukt om een totaal authentiek en verfrissend concept neer te zetten. De winkel heeft veel stoere en industriële elementen, waarmee zij voorloper waren.'

Ook de webshop van De Schoenenfabriek viel in de smaak bij de jury. Bron: RTV Noord

De bouwwerkzaamheden aan het Groninger Forum liggen de komende weken nog stil. 20-06-2015

In februari stopte de gemeente de bouw voor een periode van vier maanden om na te gaan hoe het gebouw aardbevingsbestendig gebouwd kan worden.

Wethouder Paul de Rook verwacht dat begin juli met een oplossingsrichting te komen. Het kost nog een aantal weken om de verschillende oplossingsrichtingen door te rekenen. Het onderzoek loopt nog. Hierover vindt intensief overleg plaats tussen de gemeente, de NAM en het Ministerie van Economische Zaken. “Vooral de techniek is ontzettend complex”, aldus de wethouder.

Oplossing
De bouwpauze duurt in elk geval tot 1 juli waarna de gemeente hoopt een definitieve oplossing te presenteren. De NAM en het Ministerie nemen de kosten voor het uitstel van de bouw voor hun rekening. Dat geldt ook voor het aardbevingsbestendig maken van het Forum.

Gele stenen stroever gemaakt 20-06-2015

De gele stenen die zorgen voor eenheid in de binnenstad, worden door het gebruik op sommige plekken te glad. Daarom gaat de gemeente op drie kruispunten, waar nodig, het eerder opgeruwde oppervlak uitbreiden. In de Zwanestraat krijgen de gele stenen een vrijwel onzichtbare coating die ze stroever maakt.

Vanaf de jaren ‘90 is de binnenstad geplaveid met de, inmiddels voor Groningen zo karakteristieke, gele steen. Deze zorgt voor een rustig en herkenbaar straatbeeld. Wel raakt de stroefheid van de stenen door het gebruik aangetast. Daarom worden bij drie kruispunten in de binnenstad meer stenen ruwer gemaakt.

Plekken
Dat gebeurt door ze te stralen met stalen kogeltjes. Het gaat om de kruisingen Zuiderdiep/Ubbo Emmiusstraat en Zuiderdiep/Ypenmolendrift. Ook de kruising Steentilstraat/Rademarkt pakt de gemeente op deze manier aan.

Zwanestraat
In de Zwanestraat probeert de gemeente een nieuwe methode uit. Hier wordt de bestrating na intensieve reiniging met een coating behandeld. Deze laag is nauwelijks te zien en levert stroevere stenen op. De komende jaren volgt de gemeente het effect van deze behandeling. Deze manier van stroever maken is misschien ook op andere plekken in de binnenstad toe te passen.

Diepenring
Voortvloeiend uit de Binnenstadsvisie krijgt een aantal geasfalteerde straten binnen de Diepenring in de komende jaren ook bestrating met gele stenen. Voor deze uitbreiding van het gele stenen-gebied zoekt de gemeente naar een alternatieve gele steen, die aansluit bij de bestrating die nu wordt gebruikt.

Kosten
Voor de aanvullende maatregelen om op diverse plekken in de binnenstad de gele stenen stroever te maken is voor 2016 tot en met 2018 175 duizend euro per jaar gereserveerd. Dit jaar betaalt de gemeente het opruwen uit de begroting voor het onderhoud van de stad.

Speciale editie van het Startup Weekend Groningen over Food 06-06-2015

Het Ebbingekwartier is de plek van de Culinaire Verleiding en een Food- en Music Festival. Zaterdag 6 juni is de Dag van de Stadslandbouw met een fietstocht langs buurtmoestuinen en een picknick in het Noorderplantsoen. De events zijn het bewijs van een groeiende en actieve voedselbeweging in Groningen waar mensen bewust kiezen voor gezond, lekker en duurzaam geproduceerd eten.

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen: “Als stad vinden we de relatie met het Ommeland belangrijk en we ondersteunen initiatieven die consument en producent weer aan elkaar verbinden. Denk aan de Ommelander Markt, de ontwikkeling van het Suikerunie-terrein, de Eetbare Stad, de moestuin voor de Voedselbank Toentje en de prachtige duurzame events van het komende weekend. Weten wat je eet, waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt, is goed voor je gezondheid en welzijn en het draagt bij aan een duurzame wereld. Ik vind het een mooie ontwikkeling om te zien dat de voedselbeweging is Groningen zo snel groeit en verbreedt.”

Voedsel-thema
De Youth Food Movement organiseert het Food Film Festival. Naast een selectie films biedt ‘FFF on Tour’ een podium voor talentvolle regionale chefs en wordt er per locatie een actueel voedsel-thema geagendeerd. In Groningen is Melk het thema waarmee ons huidige voedselsysteem aan de kaak gesteld wordt met onder andere een Melkcollege en de film Moo Man.

Culinair event
Tijdens het Startup Weekend Groningen Food werken beginnende startende ondernemers 54 uur samen met ontwikkelaars, ontwerpers, marketeers en product managers aan het verzamelen van ideeën, het vormen van teams, het ontwerpen van producten en het presenteren van startups. De winnaar krijgt een coachingstraject om echt op te starten. De Culinaire Verleiding en het Food- en Music Festival in het Ebbingekwartier is een nieuw culinair event in de stad waarbij verschillende keukens en foodtrucks hun specialiteiten tonen.

Buurtmoestuinen
Zaterdag 6 juni is de landelijke Dag van de Stadslandbouw. In Groningen fietst wethouder Mattias Gijsbertsen vanaf 12.00 uur mee in een tocht die voert langs vijf buurtmoestuinen die opgezet zijn door bewoners. Groningen telt 55 buurtmoestuinen, een enorm succes, waarbij braakliggend openbaar groen door bewoners wordt ingericht en onderhouden tot buurtmoestuin. De fietstocht start aan de Crematoriumlaan en eindigt met een picknick in het Noorderplantsoen.

Bussen over de Diepenring 27-05-2015

Voetgangers en fietsers krijgen de komende jaren meer ruimte in de binnenstad en bussen gaan niet meer over de Grote Markt maar over de Diepenring. Dat schrijft het college van B&W in de conceptvisie ‘Bestemming Binnenstad’. Centraal uitgangspunt is dat het stadshart van Groningen met inspanningen en betrokkenheid van alle partijen uitnodigt tot verblijf.

In het coalitieakkoord “Voor de Verandering” kondigden de coalitiepartijen aan te willen werken aan het visitekaartje van Groningen, de binnenstad en de Diepenring. In dit gebied wordt het steeds drukker en bovendien verandert het gebruik van de binnenstad. Beleving en ontmoeting worden belangrijker. De veelheid aan functies, zoals wonen, werken, studeren, winkelen en recreëren maakt de Groninger binnenstad aantrekkelijk en vitaal. Tegelijkertijd zorgt dit voor een toenemende druk op de beschikbare openbare ruimte.

Looproutes
Om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken wil het college een netwerk van herkenbare en attractieve routes vanaf het hoofdstation, de Westerhaven en de parkeergarages aan het Boterdiep en Damsterdiep naar het stadshart. Fietsers en voetgangers krijgen hier volop de ruimte. Om dit te realiseren is het noodzakelijk om verkeersstromen te verschuiven. Meest in het oog springend daarbij is het verdwijnen van bussen op de Grote Markt en in de A-straat en Brugstraat. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet leidt tot extra reistijd voor OV-reizigers. Wel zoekt het college naar passende oplossingen voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn om in het stadshart te komen. De infrastructurele aanpassingen die nodig zijn om bussen over de Diepenring te laten rijden, vergen een investering van 22,5 miljoen euro.

Inspraak
Tijdens het opstellen van de conceptvisie voor de binnenstad is gesproken met veel gebruikers en belanghebbenden. Ook de Let’s Gro Festivals van 2013 en 2014 hebben de nodige input opgeleverd. De gemeenteraad bespreekt de conceptvisie eind juni. Om iedereen in de gelegenheid te stellen om een mening te geven is de inspraakperiode na de zomervakantie.  Naar verwachting zal de gemeenteraad de definitieve binnenstadsvisie eind dit jaar vaststellen.

Stadspartij stelt vragen over FORUM 22-05-2015

De Stadspartij in de gemeenteraad van Groningen heeft het college van B en W om opheldering gevraagd over de problemen rond de bouw van het Groninger Forum. Donderdag berichtte RTV Noord dat delen van het Forum mogelijk gesloopt moeten worden om de constructie van het gebouw aardbevingsbestendig te maken. De Stadspartij maakt zich hier zorgen over en wil er de komende week over debatteren tijdens de gemeenteraadsvergadering. De partij heeft een verzoek om een interpellatiedebat ingediend. Temeer omdat inmiddels ook bekend is geworden dat de invoering van de Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen opnieuw is uitgesteld. Bron: rtvnoord.nl

Inspraaktraject OV-bureau gestart 22-05-2015

Op 6 maart 2016 gaat een gewijzigde dienstregeling in voor het busverkeer in Stad. Ook stelt het OV-bureau een aantal veranderingen voor in het openbaar vervoer van en naar Groningen. Het inspraaktraject hiervoor is gestart.

Op dinsdag 26 mei is er van 19.00 uur tot 21.00 uur een bijeenkomst voor wijk- en buurtbewoners en overige belangstellenden.

Hier zijn medewerkers van de gemeente Groningen, het OV-bureau en Qbuzz aanwezig om over de voorgenomen wijzigingen in gesprek te gaan. De bijeenkomst is aan het Gedempte Zuiderdiep 98 in Groningen.

In de bijlage leest u om welke wijzigingen het gaat. Een volledig overzicht van alle wijzigingen vindt u op:www.ovbureau.nl

Mark Rutte komt naar Groningen 22-05-2015

Rutte komt een patatje eten

331

GRONINGEN - Minister-president Rutte en vice-premier Asscher komen woensdag 27 mei naar het Noorden. Ze bezoeken enkele noordelijke bedrijven waaronder cafetaria Friet van Piet in Groningen.

De bezoekjes zijn onderdeel van een werkbezoek waarbij de ministers enkele noordelijke bedrijven bekijken. In Drenthe gaat het duo onder meer langs bij het Assense Top Technici Instituut: een MBO-opleiding waar jongeren worden opgeleid in de modernste motor- en autotechniek. In Groningen bezoeken Rutte en Asscher IT-bedrijf IBM. Rutte gaat daarna in zijn eentje verder naar het cafetaria.

Daar maakt de premier een praatje met een van de drie genomineerden voor de Jonge Ondernemersprijs Noord Nederland en met de winnaar van vorig jaar: Rudy Olijve, oprichter van staalconstructiebedrijf: Olijve Constructie. Bron: dvhn.nl

De gemeente gaat haar reclamebeleid versoepelen 17-05-2015

“Het huidige beleid is te rigide en versnipperd”, aldus wethouder Joost van Keulen. “Wat niet in het huidige reclamebeleid is opgenomen, mag tot nu toe niet. Dat houdt nieuwe ontwikkelingen zoals LED-schermen tegen. Het nieuwe beleid wordt flexibeler en speelt in op nieuwe ontwikkelingen.”

Samen met ondernemers, de GCC, vergunningverleners en -handhavers, Marketing Groningen en bewoners heeft de gemeente uitgangspunten opgesteld voor nieuw, soepeler beleid dat ruimte biedt aan nieuwe ontwikkelingen. Eén van deze uitgangspunten is dat er per gebied een set regels komt, zodat de reclame beter past bij de omgeving. Ook krijgen ondernemers meer verantwoordelijkheid, zoals nu al gebeurt, als experiment, in de Zwanestraat.

Flexibel
Verder gaat de gemeente zich flexibel opstellen als het vervangen van oude reclame-uitingen een kwaliteitsverbetering oplevert. De regelgeving in het algemeen wordt eenvoudiger. En het nieuwe reclamebeleid moet ruimte bieden voor verder professionalisering van promotie in de openbare ruimte.

Meer in gesprek
De handhaving van de regels verandert ook. “Als we in het nieuwe beleid de teugels wat laten vieren, zoals we dat nu met het uitstallingenbeleid in de experimenteergebieden doen, dan betekent dat ook wat voor de handhaving. We gaan meer met de ondernemers in gesprek, maar op het gebied van openbare orde, leefbaarheid en veiligheid blijven we handhaven,” schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

In najaar klaar
De gemeente gaat deze uitgangspunten verder uitwerken tot nieuw reclamebeleid. Dat gebeurt wederom met de betrokkenen. Volgens planning is dit nieuwe beleid in het najaar klaar.

Stadsschapen terug in Stad 17-05-2015

Al 9 jaar zet de gemeente Groningen schapen in bij het korthouden van bermen en andere groengebieden. Vanaf woensdag 8 april zijn de ruim 300 Schoonebeekers en Veluwse heideschapen weer in de stad aan het werk.

Ze beginnen hun graasronde 's middags bij het Hoornse Meer. Net als altijd begeleidt herder Bouke Arends de dieren op hun ronden door de stad. De kudde maakt in ieder geval tot eind september deel uit van het stadsgezicht.

Ecologische bermbeheer 
Deze manier van ecologisch bermbeheer is in 2007 voor het eerst in Groningen toegepast. Het beheer van bermen en taluds door schapen heeft als voordeel dat de structuur van de bodem verbetert. Zo kunnen nieuwe zaden kiemen en gaat de beplanting meer variatie vertonen. De schapen dragen zaden mee in hun vacht en verspreiden zo allerlei plantensoorten.

Volg de schaapsherder op Twitter
Net als voorgaande jaren houdt herder Bouke Arends belangstellenden via Twitter op de hoogte van het wel en wee van de kudde. Volg hem via twitter.com/StadskuddeGrunn.

Invoering betaald parkeren op zon- en feestdagen 17-05-2015

De gemeente voert binnenkort betaald parkeren in op zon- en feestdagen in de binnenstad, de Hortusbuurt en Binnenstad-Oost. Dat gebeurt om de parkeerdruk op deze wijken te verminderen tijdens koopzondagen. In Groningen is het sinds 1 december 2014 elke zondag koopzondag.

Daarmee wordt het betaald parkeren op zon- en feestdagen vergelijkbaar met dat op alle andere dagen waarop de winkels open zijn. Bezoekers van de binnenstad, Hortusbuurt en Binnenstad-Oost moeten vanaf 1 juli op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur betalen om hun auto te parkeren. Het besluit levert ook extra inkomsten op voor het gemeentelijk Parkeerbedrijf.

Kort parkeren
Verder voert de gemeente per 1 juli een hoger parkeertarief in voor kort parkeren in de Hortusbuurt en Binnenstad-Oost. Ook dit gebeurt om de parkeeroverlast voor bewoners te verminderen. Ze hebben last van overloop vanuit het centrum. Automobilisten die willen parkeren in de Hortusbuurt en Binnenstad-Oost moeten daarom € 2,30 per uur in plaats van € 1,80 per uur gaan betalen. Dat geldt straks tussen 9.00 en 22.00 uur.

Bezoekerspas
Veel bewoners hebben ook een bezoekerspas. Om hen tegemoet te komen, krijgen de houders van deze pas in de Hortusbuurt zes uur extra per week voor parkeren door hun visite. Er verandert door de maatregelen niets aan de parkeervergunningen voor bewoners.

Betere voorzieningen op P+R 17-05-2015

B&W willen reizen via P+R-terreinen aantrekkelijker maken. Daarom onderzoeken ze maatregelen om de veiligheid, snelheid, gemak, comfort en beleving in 2016 te verbeteren. Eerst vindt onderzoek plaats naar wat er precies per terrein moet gebeuren.

Het college wil stad en regio bereikbaar houden. Zeker ook tijdens de ombouw van de Zuidelijke Ringweg. Met P+R-terreinen biedt de gemeente voorzieningen voor automobilisten die tot de rand van de stad willen rijden. Door hierna hoogwaardig openbaar- en fietsvervoer aan te bieden, vermindert het autoverkeer in de binnenstad.

Voorzieningen
Maar het gaat niet alleen om goed vervolgvervoer en voldoende parkeerplaatsen. Automobilisten zijn ook te ‘verleiden’ door een goede kwaliteit van voorzieningen en informatie. De P+R-reiziger en zijn wensen staan dan ook centraal tijdens het onderzoek. Concreet valt te denken aan wachtruimtes, verlichting, toiletten, bewegwijzering, reisinformatie en groen.

Krediet
Het gaat om de P+R-terreinen bij Haren/A28, Hoogkerk, Euroborg/P3 en Kardinge. B&W stellen de gemeenteraad voor om voor deze kwaliteitsimpuls een krediet van € 126.000 beschikbaar te stellen.

Proef met Warenmarkt op Zondag 17-05-2015

In Groningen loopt momenteel een proef met een warenmarkt op zondag. Die vindt tot het eind van het jaar elke eerste zondag van de maand plaats op de Grote Markt en Vismarkt.

Sinds december 2014 hebben winkels de mogelijkheid om elke zondag open te gaan tussen 12.00 en 22.00 uur. Ook de warenmarkt kan op zondag open, al voorziet de regelgeving nog niet in een zondagsmarkt. Daarom is er eerst een proef waarbij de gemeente en de Vereniging voor Ambulante handel willen kijken of het een succes blijkt.

Extra
De zondagsmarkt wordt ook op één extra zondag in november en elke zondag in december gehouden. Op de Grote Markt vindt de markt op zondag alleen aan de Zuidzijde plaats zodat de rest van de markt beschikbaar blijft voor evenementen. Daarnaast kunnen elke zondag snacks verkocht worden.

Evaluatie
De proef is al van start gegaan en duurt tot 1 januari 2016. Daarna volgt een evaluatie.

Primark naar Groningen 15-05-2015
Kledingketen Primark gaat zich binnenkort vestigen in winkelgebied Westerhaven in Groningen. Dat meldt Dagblad van het Noorden dinsdag. Ingewijden vertellen tegenover de krant dat Primark een oogje heeft op de leegstaande winkelruimte boven de Media Markt. Voorheen was daar Intersport gevestigd. Mogelijk probleem is dat de ruimte geen ingang heeft op de begane grond. Daar zou Primark over in gesprek zijn met Media Markt.

Geruchten over Primark naar Groningen. Er gaan al tijden geruchten over de komst van Primark naar Groningen. De winkel zou mogelijk in het pand van de Bijenkorf aan de Herestraat komen, die in 2016 zijn deuren sluit. In Arnhem en Enschede heeft Primark ook zijn intrek genomen in voormalige Bijenkorf-vestigingen. Nu lijkt het erop dat Primark voor Westerhaven kiest.

De Groningse Linda Drent begon vorig jaar een Facebook-actie om Primark naar Groningen te halen. Inmiddels heeft ze meer dan 20.000 likes verzameld en lijkt haar wens uit te komen.
Primark breidde de afgelopen twee jaar sterk uit in Nederland en heeft op dit moment 11 vestigingen in ons land. De komst van Primark kan goed zijn voor de lokale economie, blijkt uit recent onderzoek van marktonderzoeker Locatus. Het aantal bezoekers aan een winkelgebied met een Primark nam met gemiddeld 30 procent toe in Rotterdam, Hoofddorp, Zaandam en Almere.

Tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren heeft Primark als één van de weinige modewinkels geprofiteerd van de lage prijzen. Daar staat tegenover dat de Ieren zich regelmatig moeten verdedigen tegen actiegroepen die vraagtekens stellen bij de duurzaamheid van het assortiment.

Succes van Primark

Het succes van Primark – in 1969 in Ierland gestart als Penneys en daarna via het Verenigd Koninkrijk gestaag gegroeid in de rest van Europa – rust op drie peilers. Op de eerste plaats is er de heldere doelgroep, zo stelt het Britse vakblad Retailgazette. Dat zijn jonge vrouwen, vaak tieners en twintigers, met een zeer beperkt budget.

Tweede troef: Primark is steeds meer een gewaardeerd merk. Primark verkoopt niet online, maar maakt wel handig gebruik van sociale media om de collectie onder de aandacht van tieners te brengen. Volgens een recente Britse peiling drong Primark in december afgelopen jaar voor het eerste door in de top-10 lijst van meest gewaardeerde merken in het VK.

Derde kenmerk van Primark is de focus op warenhuizen waar het prettig shoppen is. Hiermee onderscheidt Primark zich van veel andere modemerken die een duale strategie volgen. Uiteraard is het wel de vraag of de Ierse detailhandelaar de toenemende populariteit van online shoppen kan blijven negeren. Bron: Z24.
Draadloos internet in de Binnenstad 29-06-2013

Draadloos Groningen stelt de komende 3 jaar gratis internet-toegang beschikbaar voor bezoekers aan de Groninger binnenstad. Vrijdag 28 juni activeerde wethouder Ton Schroor dit wifi-netwerk met een symbolische druk op de knop tijdens het symposium "De ICT organisatie in 2020” in de Martinikerk.

Het Wifi-netwerk kent een open infrastructuur waarover verschillende ICT-diensten kunnen worden aangeboden. Deze open infrastructuur moet dienen als voedingsbodem voor ICT-innovaties die passen bij de ICT-stad Groningen.

Draadloos Groningen
Het project Draadloos Groningen is in 2007 opgestart onder regie van het Akkoord van Groningen. Dat is het strategisch samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Het project is doorgestart door een samenwerkingsverband tussen het Community Network Groningen en Wireless Generations. In deze nieuwe samenstelling zal Draadloos Groningen BV ervoor zorgdragen dat de oorspronkelijke doelstellingen worden nagestreefd.

Gemeente wint nationale Citymarketing trofee 20-06-2013

De gemeente Groningen heeft de Citymarketing Trofee 2013 voor grote steden gewonnen. Dat is op het Nationaal Congres Citymarketing bekendgemaakt. Hiermee is Stad de beste citymarketing gemeente boven de 100.00 inwoners.

De jury waardeert Groningen vooral om de duidelijke keuzes die de gemeente maakt en het feit dat deze goed worden beargumenteerd. “Behaalde resultaten zijn relatief goed meetbaar en dienen als een goede basis voor de verdere strategie. De winnaar vaart al jarenlang een eigen koers en laat zich niet van deze koers afbrengen door incidenten en hypes”, aldus de jury.

Close finish
Het was een ‘close finish’. Groningen werd eerst nipt voor Eindhoven en Den Haag. Bij de gemeenten onder de 100.00 inwoners won Veenendaal boven Meppen en Gouda.

Jury
De jury stond onder leiding van Cees van Bemmel, directievoorzitter Van Wijnen Holding BV. Verder jureerden Erik Braun (universitair docent Erasmus Universiteit Rotterdam), Eric de Kluis (hoofdredacteur Binnenlands Bestuur), Gaston Crolla, voorzitter bestuur Netwerk Citymarketing en citymarketingexpert Thom Ummels.

Stad stelt feestmanager aan 26-05-2013

De gemeente Groningen heeft sinds kort een feestmanager. Het gaat om Thomas Faber. Het is zijn taak om het de organisatoren van stadsfeesten makkelijker te maken en de feesten en festivals beter op elkaar af te stemmen. Het stadsbestuur heeft dit besloten na een gesprek van de wethouders Joost van Keulen en Jannie Visscher met de organisatoren. Het gesprek was een gevolg van de reacties van de diverse organisatoren op de omstreden nota ‘Feesten in Balans’. De organisatoren zijn tevreden en hopen dat de papieren rompslomp rond de organisatie van feesten en festivals nu tot het verleden behoort. Bron: OogTV

Verbeteringen voor fietsen in de Stad 07-05-2013
Extra stallingsplaatsen bij het hoofdstation. Overdekte stallingsplaatsen bij de P+R’s Hoogkerk, Europapark en Haren en bij drie belangrijke bushaltes. En fietskluizen bij deze P+R’s , het hoofdstation en het Noorderstation. De komende jaren wordt er verder geïnvesteerd in goede fietsenstallingen. Steeds meer mensen pakken de fiets. Niet alleen in Groningen, maar ook erbuiten. Ook zijn er steeds meer elektrische fietsen. Daardoor neemt de behoefte aan voldoende en goede stallingen toe. Het project Beter Benutten wil hierin voorzien, en nog meer mensen verleiden om de fiets te pakken. Het gaat om een investering van 1,626 miljoen euro voor de Regio Groningen-Assen. Daarvan is 995.000 euro bestemd voor stallingen in de stad. Provincie, regio en rijk dragen financieel bij. Concreet komen er extra stallingsplaatsen bij het hoofdstation en fietskluizen met OV-fiets bij het Noorderstation. Bij de P+R’s Hoogkerk, Europapark en Haren worden overdekte stallingsplaatsen, fietskluizen, en fietskluizen met OV-fiets geplaatst. Ook drie belangrijke bushaltes krijgen overdekte stallingsplaatsen. Het gaat om de bushaltes A7/Laan Corpus den Hoorn, A28/Van Ketwich Verschuurlaan en Europaweg/Griffeweg. “Kwalitatief goede stallingsvoorzieningen, met onder meer fietskluizen, maken het aantrekkelijker om de fiets ook ’s nachts veilig te laten staan op bijvoorbeeld P+R-terreinen.”, lichten burgemeester en wethouders toe. “Maar ook met oplaadpunten voor elektrische fietsen en OV-fietsvoorzieningen willen we meer kwaliteit bieden.” Bron: de Gemeente Groningen
Lift geïnstalleerd op Informatiecentrum 05-05-2013
Wie de bouwactiviteiten op de Grote Markt goed wil bekijken zou even op het dak van het Informatiecentrum moeten gaan staan. Tot nu toe was dat lastig voor gehandicapten. Maar daar komt verandering in, want er komt een handige lift. Op woensdag 8 mei a.s. om 14.30 uur stelt wethouder Dig Istha de lift naast het Informatiecentrum op de Grote Markt officieel in werking. Hij doet dat samen met Jan van Slochteren, oud-lid van de gemeentelijke Adviesraad Gehandicaptenbeleid. Mensen met een lichamelijke handicap die het Informatiecentrum Groningen Vernieuwt bezoeken, kunnen met deze lift naar het dak gaan om van daar – gedurende de openingstijden van het Informatiecentrum en de VVV - uit te kijken op de bouwactiviteiten aan de Oostwand van de Grote Markt en het Groninger Forum daarachter.Bron: GIC
Enschede werft winkels in Groningen 29-04-2013

Winkeliers uit de Groninger binnenstad zijn benaderd met de vraag of ze in Enschede een zaak willen beginnen. Net als in veel andere plaatsen, kampt ook de binnenstad van Enschede met leegstand. Vastgoedondernemers, winkeliers en de gemeente Enschede hebben daarom gezamenlijk een wervingsactie opgezet, gericht op bijzondere winkels die Enschede niet heeft. Zoals antiekzaken en boekwinkels. Onder andere bij Antiquariaat Isis in de Folkingestraat in Stad viel onlangs een glanzende folder op de mat. Mede-eigenaar Lyseth Belt heeft hem al snel bij het oud papier gegooid, maar het zet haar wel aan het denken. Want dat de gemeente Enschede zich zo inzet om met kleine winkeliers de binnenstad levendig te houden, daar zou de gemeente Groningen wel wat van kunnen leren, meent Belt. Bron: RTV Noord

Veel kapsalons in centrum Groningen 25-04-2013

De Ebbingestraat kent inmiddels dertien kapperszaken. Veel ondernemers in het centrum kunnen het hoofd niet boven water houden en gaan failliet. Kapsalons lijken hierop een uitzondering. Volgens de kappers zelf heeft dat te maken met de versnippering van grote zaken naar kleine zelfstandige bedrijfjes, waardoor het aantal kappers op zichzelf nauwelijks stijgt. Daarnaast is haarverzorging handwerk en heeft daardoor geen last van invloeden van internet als webshops. Ook lijken mensen vaker een afspraak te maken voor een knipbeurt dan tien jaar geleden. Bron: OogTV 

P+R terrein bij Haren wordt uitgebreid 25-04-2013
Het P+R-terrein bij Haren wordt uitgebreid met 500 plaatsen. Dit staat in het convenant dat wethouder Theo Sieling (Haren) en wethouder Joost van Keulen (Groningen)op donderdag 18 april hebben ondertekend. Komend najaar beginnen de werkzaamheden voor de uitbreiding, die dan in het najaar van 2014 klaar moet zijn. Joost van Keulen en Theo SielingHet terrein telt nu een kleine 400 parkeerplekken en is dagelijks vrijwel helemaal vol. De uitbreiding komt op het terrein van het Nesciopark direct ten noorden van de Vondellaan, tegen het huidige parkeerterrein aan. Rondom de stad Groningen bevinden zich in totaal vijf P+R-terreinen. Bij Haren dus, maar ook bij Kardinge, Hoogkerk, Zernike en Euroborg/P3. Bussen brengen de automobilisten naar de stad. Een retourkaartje kost €6,-.

Winkelleegstand hoger dan gedacht 22-04-2013
Tot nu toe wordt er vaak vanuit gegaan dat nog geen 7% van de winkels leegstaat. Berekeningen van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) laten echter zien dat de leegstand inmiddels is opgelopen tot bijna 8%: bijna 300.000 m² winkelvloeroppervlak méér dan werd gedacht. In het kielzog van de kantorenmarkt - de leegstand is daar zelfs bijna 16%- nemen dus ook de problemen op de winkelmarkt toe. Het aandeel structurele leegstand (leegstand meer dan drie jaar) en langdurige leegstand (leegstand tussen één en drie jaar) neemt bovendien harder toe dan de leegstand van maximaal één jaar (frictie- of aanvangsleegstand). Wel zijn er lokale verschillen in leegstand: daar waar kantorenleegstand meer voorkomt in de Randstad, is het probleem van winkelleegstand meer een probleem van de perifere regio’s. Bevolkingskrimp in de perifere regio’s is een van de belangrijkste oorzaken van de winkelleegstand aldaar. Leegstand in de grootste winkelgebieden: Amsterdam 5,4%; Rotterdam 8,3%; Den Haag 11,3%; Utrecht 6,3%; Groningen 11,1%; Eindhoven 9,6%; Breda 6,8%; Tilburg 8,8%; Heerlen 10,2%; Enschede 12,2%. Bron: PropertyNL
Groningen gaat fors investeren in elektrisch rijden: vijftig nieuwe laadpalen 21-04-2013
Het college van B&W wil elektrisch rijden bevorden. Naast de al geplande 9, zet het college in op verdere uitbreiding naar 50 laadpalen in de Stad voor publiek gebruik. Dat staat in de beleidsnotitie ‘schoon en duurzaam vervoer’ die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. De ambitie is om eind van dit jaar de oplaadpalen te plaatsen op P+R terreinen, in parkeergarages, bij winkelcentra en in de openbare ruimte. Gemeente Groningen wil het elektrisch rijden stimuleren. Elektrisch rijden draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Om het elektrisch rijden te bevorderen werkt de gemeente al samen met stichting E-laad aan een pilot om negen elektrische oplaadpalen te plaatsen in de openbare ruimte voor particulier gebruik. De gemeente vindt dat er ook voldoende oplaadpunten moeten komen voor Stadjers die niet de mogelijkheid hebben om een ‘eigen’ oplaadpunt te realiseren. Ook bezoekers van de stad moeten hun elektrische auto kunnen opladen. Om dit voor elkaar te krijgen gaat gemeente Groningen in overleg met marktpartijen. Het stimuleren van het elektrische rijden is een van de punten uit de beleidsnotitie ‘schoon en duurzaam vervoer’. Daarnaast blijft de gemeente inzetten op energiebesparing en de productie van duurzame energie. Om het fietsen te stimuleren werkt de gemeente samen met diverse partners aan de bevordering van het gebruik van e-bikes. Ook blijft de gemeente inzetten op een continue verbetering van het gemeentelijk wagenpark. Bij de aanschaf van nieuwe voertuigen kiest de gemeente in principe voor de schone variant. Het wagenpark bestaat nu al uit 88% schone voertuigen. Door het stellen van eisen bij de aanbesteding van bussen rijden in Groningen schone en energiezuinige bussen. Ook gaat de gemeente in overleg met de taxibranche om voor elkaar te krijgen dat er meer schone en duurzame taxi’s in de stad gaan rijden. Bron: GIC
Verhoging Precario met 25 procent 24-10-2012
De raadscommissie Financiën & Veiligheid van de gemeente Groningen behandelt volgende week het voorstel van B&W om de precariobelasting 25% te verhogen. "Een onverantwoord en ongastvrij voorstel", aldus Jan Bas van Aalderen van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Groningen. De horeca moet precariobelasting betalen voor het gebruik van hun terras. B&W wil de belasting nu met 25% verhogen om - zo heet het - de kosten van handhaving van de eigen terrasregels te kunnen betalen. "Onverantwoord, ongastvrij en niet gehinderd door enige rekenschap met een belangrijke banenmotor en promotor", stelt Jan Bas van Aalderen. "Allereerst is het al vreemd dat je de ondernemers die de stad aankleden en daarmee gastvrijheid en sfeer bieden voor stadjer en toerist, bestraft met een belasting. Nog gekker wordt het als je die dan juist in deze economische tijden met maar liefst 25% durft te verhogen", zegt Van Aalderen. De sector heeft het zwaar en dat weet de gemeente. Een terras - dat ook nog eens moet voldoen aan achterhaalde regels - uitbaten, wordt op deze wijze voor een aantal wellicht zelfs niet meer haalbaar. Dat druist volledig in tegen de ambitie van de gemeente om de Meest Gastvrije Stad te worden en kost zelfs misschien banen. "Het gemis aan realiteitszin straalt er vanaf", aldus Van Aalderen. Van Aalderen schets dat de Groninger lastendruk voor de horeca sowieso al tot de koplopers behoort. "Of het nu gaat om OZB, toeristenbelasting of precario, de gemeente wil kennelijk de twijfelachtige eer om hun ondernemers als beste te kunnen belasten?", vraagt de voorzitter zich hardop af. De sector is sinds kort ook nog geconfronteerd met een Btw-verhoging. "Allemaal kosten die we niet of nauwelijks door kunnen berekenen aan de gast, die het overigens ook minder heeft", meldt Van Aalderen. De horeca met haar terrassen, is daarnaast één van de belangrijke redenen waarom de toerist graag naar Groningen komt en dat is van enorm economisch belang. Van Aalderen hoopt dat de gemeente dat ook inziet en zo wil houden en haar plannen daarom snel van tafel haalt. Koninklijke Horeca Nederland heeft contact gezocht met de gemeenteraad en haar bezwaren kenbaar gemaakt. Op 7 november a.s. behandelt de raad het voorstel in een commissievergadering. Namens haar ca. 300 leden rekent Koninklijke Horeca Nederland op het gezonde verstand van de raadsleden. Bron: GIC
Floriade ook in de Binnenstad 08-07-2012

Als Groningen in 2022 de Floriade zou mogen organiseren, dan zal de binnenstad van Groningen voor een belangrijk deel als podium dienen voor het evenement. Onder andere de Martinikerk en het Hoofdstation worden ingericht als paviljoens. Dat valt op te maken uit het Bidbook dat deze week is overhandigd aan de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR). Het Suikerunieterrein moet het hoofdpodium worden, met als blikvanger de Suikerkas. Dit industrieel monument wordt met een hoge kas op het dak, omgebouwd tot levend Floriadelaboratorium. Dit laboratorium toont de wereld en de toekomst van de land-en tuinbouw. Daaromheen presenteren zich de thematische pijlers van de Floriade: Energy, Water, Food en Health. Bloemen, bomen en planten ontbreken uiteraard niet. En die gaan via de Floriadeloper langs het Hoendiep de verbinding vormen met het tweede podium: de binnenstad van Groningen. Daar worden bestaande gebouwen belangrijke paviljoens, zoals de Martinikerk en de hal van het Hoofdstation. Maar ook is een prominente rol weggelegd voor het nog te bouwen Groninger Forum en het Infoversum. Ook de regio moet bij het evenement betrokken worden. Bezoekers moeten een bezoek kunnen brengen aan kwekers, telers en projecten in het ommeland. De verwachting is dat het organiseren van de Floriade zo’n 77,3 miljoen euro moet gaan kosten. Het evenement zal uiteindelijk 77,4 miljoen euro opleveren, zo is de verwachting. De gemeente Groningen neemt daarvan 10 miljoen euro voor zijn rekening. De overige bedragen komen uit opbrengsten van kaartverkoop, horeca, parkeren (ruim 45 miljoen), bijdragen uit fondsen van Europa, Rijk, regio en provincies (10 miljoen) en 12 miljoen wordt betaald door founders en sponsors. Naast groningen hebben ook Amsterdam, Almere en de regio Boskoop hun bidbook aan de NTR overhandigd. Op 28 augustus brengt de beoordelings commissie van de NTR een bezoek aan Groningen.In oktober, tijdens de laatste week van de Floriade 2012 in Venlo, wordt duidelijk wie in 2022 de Floriade gaat organiseren. Bron: GIC

Nieuwe stadsdistributie? 22-04-2012

Groningen gaat mogelijk overschakelen op een systeem van ‘Stadsdistributie’. Daarbij leveren leveranciers hun goederen af bij een centraal punt aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de stadsdistributeur met schone voertuigen de goederen naar de winkels en bedrijven in de binnenstad. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met een voorstel daartoe, en daarom is er woensdag eerst een ‘expertmeeting’. Doelstelling van de expertmeeting is het scherper in beeld krijgen van de voor- en nadelen van het centraal organiseren van de stadsdistributie. De expertmeeting begint om 20.00 uur in de oude raadzaal in het stadhuis. Bij centrale stadsdistributie leveren leveranciers leveren hun goederen af bij een centraal punt aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de stadsdistributeur met schone voertuigen de goederen naar de winkels en bedrijven in de binnenstad. Door deze centrale aanpak zou het aantal bevoorradingsritten in de binnenstad kunnen verminderen. Dit betekent minder verkeer in de binnenstad en minder CO2-uitstoot. De gemeenteraad heeft voor de expertmeeting sprekers uitgenodigd van:
- Connekt: een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden dat partijen verbindt om te werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit
- Binnenstadservice Nederland: een bedrijf dat de stadsdistributie verzorgt in
verschillende steden
- Transport en Logistiek Nederland en EVO: belangenbehartigers voor de
transportsector en de logistieke dienstverlening
- de Groningen City Club

Onderwerpen die aan bod komen zijn de succes- en faalfactoren rond de invoering van centrale stadsdistributie, de aantrekkelijkheid van het idee voor ondernemers, de ervaringen van de distributeurs, de mogelijke rol van de gemeente en de gevolgen voor werkgelegenheid en de verkeersveiligheid. Bron: GIC
Telstar op het Sontplein 25-12-2011

De gemeenteraad heeft woensdag ingestemd met de komst van megastore Telstar op het Sontplein, in de voormalige autogarage Van der Molen. De komst van Telstar zorgde voor de nodige discussie omdat de mode en sportwinkel er voor zou zorgen dat er minder bezoekers naar de binnenstad zouden komen. De Stadspartij probeerde de Raad nog te overtuigen om Telstar op het Ciboga terrein te vestigen. Dat zou goed zijn voor de ontwikkeling van dat gebied. Dit voorstel haalde het niet. Bron: OogTV

Niet betalen voor tassen 11-09-2011

Winkelende Stadjers hoeven geen verplichte taks van 25 cent te betalen voor ieder tasje dat ze in winkels accepteren. De Partij voor de Dieren (PvdD) in de Groninger gemeenteraad wilde dat onder het motto ‘einde gratis draagtas’. Maar de gemeente zegt geen wettelijke mogelijkheden te hebben om zo’n tastaks verplicht te stellen.

Dus komt er ook niet op de kassabon te staan dat er 25 cent voor het tasje is betaald. Want ook dat was het plan van de PvdD. Het college van B&W staat wel sympathiek tegenover het doel van het idee: het terugdringen van de hoeveelheid afval en het stimuleren van hergebruik van draagtassen.

Vrijwilligheid
B&W zeggen via bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu te gaan steunen in zijn streven om gratis draagtasjes aan te pakken of zelfs helemaal af te schaffen. “Steviger maatregelen dan vrijwilligheid zullen we indien nodig bepleiten”, aldus B&W.

Linnen tasjes
De gemeente Groningen, die een duurzame en milieubewuste gemeente wil zijn, doet al van alles om afval terug te dringen. Zo deelt ze periodiek duurzame linnen tasjes uit aan Stadjers. Sinds het begin van de actie in 2009 zijn er al ruim 12.000 van deze ‘In plaats van plastic’-tasjes uitgegeven.

Geen muntgeld mee in parkeerautomaten 22-06-2011

De parkeerautomaten in de stad werken vanaf volgend jaar niet meer met muntgeld. Alle bijna driehonderd parkeerautomaten worden vervangen en werken dan alleen nog maar op pinpas, creditcard of chipknip. Overigens moet de gemeenteraad de verandering nog goedkeuren. Het stadsbestuur is van plan om de parkeerautomaten in de eerste drie maanden van 2012 te vervangen, omdat er dan relatief weinig geparkeerd wordt. Door de digitale parkeermeters kan de stad jaarlijks zo’n 2,5 ton besparen. Ze hoeven niet geleegd te worden, slijten minder snel en trekken ook geen automatenkrakers aan. Ervaring in andere steden leert dat zo’n vijf procent van de automobilisten die op straat zou parkeren voor een parkeergarage kiest, waar nog wel met contant geld betaald kan worden. Bron: OogTV

Nieuwe prullenbakken in de Stad 07-06-2011
De gemeente Groningen vervangt in juni 2011 op diverse locaties in de binnenstad de bestaande prullenbakken door nieuwe zogeheten ‘Wastelifts’.

Nieuwe prullenbakkenDeze nieuwe prullenbakken hebben de vorm van een lange buis. Hierdoor hebben ze een veel groter volume dan de huidige bakken. Ze verdwijnen grotendeels ondergronds; alleen de bovengrondse inwerpzuil is nog zichtbaar. Die inwerpzuil is speciaal ontworpen voor de gemeente Groningen. Hiermee wil de gemeente het centrum van de stad nog mooier en schoner maken. De werkzaamheden worden verricht van 14 t/m 24 juni en kunnen zorgen voor enige overlast (geluid/stremming). Een boorinstallatie moet de gaten boren. Bij de planning is zoveel mogelijk geprobeerd om overlast te voorkomen. De werkzaamheden duren maximaal drie uur per locatie.
Uiterlijk vanaf 1 juli kunnen de Wastelifts worden gebruikt. Kijk hier hoe de Wastelift werkt.
Winkelstraten aanpakken 31-05-2011
De winkelstraten in het oostelijk deel van de binnenstad van Groningen moeten grondig op de schop; anders heeft het gebied geen toekomst. Dat concludeert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel in een onderzoek in opdracht van de Groningen City Club. Wat betreft de onderzoekers krijgen straten in het gebied eigen thema's, zoals persoonelijke service voor klanten, winkels met hippe spullen of hobbywinkels. Omdat er in Groningen te veel winkelruimte is, moet volgens de onderzoekers de winkelfunctie van de Gelkingestraat verdwijnen. Bron: RTV Noord
Digitale Reisinformatie in de Auto 25-05-2011

De overheid trekt vier miljoen euro uit voor extra reisinformatie rond de stad. De provincies Groningen en Drenthe, de gemeente Groningen en de Regio Groningen – Assen betalen samen twee miljoen. Het rijk betaalt de rest. Langs de A7 en A28 komen digitale borden met informatie over de situatie op de weg. Ter hoogte van de P+R terreinen bij Haren en Hoogkerk komt voor eind 2012 jaar zogenoemde multi-modale reisinformatie. Daarop staat of er nog parkeerplaatsen vrij zijn en over hoeveel minuten de eerstvolgende bus daar vertrekt. Ook komen er extra camera’s langs de Zuidelijke Ringweg. De verkeerscentrale in Wolfheze kan dan bij calamiteiten sneller ingrijpen. Verder worden de verkeerslichten van het Julianaplein en Europaplein beter afgesteld om de doorstroming op de ringweg te verbeteren. De maatregelen hebben te maken met de toekomstige grote projecten rond de Zuidelijke Ringweg, de aanleg van de tram en de herinrichting van het stationsgebied. Bron: OogTV

Capitool voor Groningen 03-05-2011

Groningen krijgt in navolging van de grote steden in de wereld een informatieve Capitool-reisgids. De makers van de reisgidsen, een schrijver en een fotograaf, gaan de komende maanden een uitgebreide inventarisatie doen in de stad van wat in de gids benoemd moet worden. De informatieve reisgidsen van Capitool zijn erg populair onder hoogopgeleiden met belangstelling voor cultuurhistorie. Zo’n 12 procent van de bevolking boven de vijftien jaar gebruikt een Capitoolgids bij reizen in binnen- en buitenland. De gidsen van Capitool bevatten een combinatie van tekeningen, uitneembare kaarten, foto’s en compacte teksten. Marketing Groningen, de provincie en de gemeente Groningen gaan de totstandkoming van de gids op logistiek en financieel gebied steunen. Bron: GIC

Winkeliers kunnen geld vangen van dief 05-04-2011

Winkeliers in de stad kunnen vanaf dinsdag letterlijk afrekenen met winkeldieven. Behalve een strafrechtelijke vervolging kunnen winkeliers een schadevergoeding van 151 euro van de dader eisen. Dit bedrag dient ter compensatie van de tijd die winkeliers kwijt zijn aan de aanhouding en de afhandeling van een winkeldief. Volgens Martijn Wildeboer, regionaal adviseur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel is een winkelier gemiddeld anderhalf uur tijd met het afhandelen van een diefstal. “Daardoor deden winkeliers vaak niet eens meer aangifte omdat of de diefstal te klein was, of het teveel tijd kostte”, aldus Wildeboer. Met de regeling, dat een initiatief is van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, hoopt men winkeliers te ondersteunen en tegemoet te komen. Deelnemende winkeliers zijn vanaf dinsdag te herkennen aan posters en stickers op de winkelruiten. De afgelopen maanden heeft de regeling proefgedraaid in de provincie Gelderland waarbij er een duidelijke daling te zien was van het aantal winkeldiefstallen in de deelnemende winkels. Staatssecretaris Fred Teeven van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de nieuwe aanpak naadloos aansluiten op het beleid om slachtoffers van criminaliteit de hand te reiken en daders sneller aan te pakken. Bron: OogTV

Fietsen in de Stalling! 05-04-2011

Pas op waar je je fiets stalt in het centrum rond Koninginnedag. Vanaf 29 april 20.00 uur tot 1 mei 06.00 uur 2011 is het in een aantal straten verboden om je fiets of bromfiets buiten de daarvoor bestemde rekken te parkeren. Het gaat om de Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat. Met dit besluit willen burgemeester en wethouders deze straten beter bereikbaar houden voor politie, brandweer en ambulance. Rond Koninginnedag is er altijd veel uitgaanspubliek in de binnenstad. Tijdens die topdrukte zijn de Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat slecht bereikbaar voor de hulpdiensten. Samen met de wildgestalde fietsen kunnen er dan gevaarlijke situaties ontstaan. Dat willen B&W voorkomen.

Leuker winkelen 11-03-2011

Koopnachten in de zomer en in de winter waarin de winkel de hele nacht open zijn. Gratis schoenenpoetsservice voor bezoekers van de binnenstad. Een stadsgarderobe waar je je jas en boodschappen even kunt achterlaten. De gemeente wil in samenwerking met Marketing Groningen er alles aan doen om de komende periode waarin de Groninger binnenstad door grote verbouwingen open ligt de binnenstad zo interessant mogelijk te houden. Gastvrijheid moet in Groningen voorop staan, vinden B&W van Groningen. Zo krijgen bezoekers een VIP-behandeling met schoenenpoetsservice en de stadsgarderobe waar ze hun spullen even kwijt kunnen. Verder zijn er talloze evenementen bedacht zoals een Openlucht Filmfestival en een Braderie van Groningen om zo veel mogelijk mensen naar de binnenstad te blijven trekken.

Slimme Winkeldeuren 02-03-2011
Sinds gisteren gaan milieu-inspecteurs van de Gemeente langs bij zestig ondernemers in de Herestraat. Zij bieden informatie over energie besparen en slimme winkeldeuren. De winkeliers worden gestimuleerd de warmte binnen te houden en de deur niet onnodig open te houden. Een mooi voorbeeld van een energiebesparende maatregel is de slimme deur: een automatische schuifdeur met een luchtgordijn dat alleen warmte afgeeft als het nodig is. Op deze manier bespaart een ondernemer 42 procent op de verwarmingskosten, terwijl het aantal klanten gelijk blijft. De primeur in Groningen was voor DA Drogisterij en Parfumerie Boezerooij aan de Vismarkt. De eigenaren, de broers Martin en Harm Boezerooij, openden vorig voorjaar hun energiezuinige deuren. De voordelen: besparing op de energierekening en verbeterde lucht- en geluidskwaliteit, zonder verlies van klanten. Bron: de Groninger Gezinsbode
Stadsgarderobe in de Binnenstad 26-01-2011

De Groninger binnenstad krijgt een garderobedienst voor het uitgaand en winkelend publiek. Behalve hun jassen kunnen bezoekers van de stad ook hun aankopen tijdelijk en tegen een kleine vergoeding bij de garderobedienst in bewaring geven, zo meldt de vereniging van binnenstadondernemers, de Groningen City Club (GCC). De stadsgarderobe wordt ondergebracht in een leegstaand pand in de Poelestraat. Ook de tientallen jassen die ieder weekend achterblijven in de Groningse horeca worden hier straks verzameld. Nu nog moeten mensen die op zoek zijn naar hun verloren jas naar een politiedepot buiten het centrum van de stad. Met de garderobe, die ook in de avonduren geopend zal zijn, willen de Groningse binnenstadondernemers de gastvrijheid voor het winkelend publiek vergroten. Bron: GIC

P+R Hoogkerk geopend 17-01-2011
Wie vanuit het westen de stad Groningen bezoekt, kan zijn auto nu gratis kwijt op de nieuwe P+R Hoogkerk. En daar overstappen op een bus naar het Centraal Station, het centrum, het UMCG, het Martiniziekenhuis en Zernike. De P+R Hoogkerk is donderdag 13 januari feestelijk geopend.

P+R Hoogkerk geopendP+R staat voor Park and Ride. Dat betekent: de auto op een parkeerterrein parkeren en met de Citybus verder reizen. De nieuwe Park & Ride ligt tussen de A7, de Drentselaan en de Groningerweg (N372). De P+R Citybus (lijn 4 en 24) rijdt zeven dagen per week naar het Centraal Station, het centrum en het UMCG. Daarnaast stoppen ook een aantal andere buslijnen bij P+R Hoogkerk. Lijn 82 rijdt bijvoorbeeld via P+R Hoogkerk naar het Martiniziekenhuis. Zodra de op- en afrit van de A7 gereed is, kan de bus de dagelijkse file passeren. Hierdoor ontstaat een snelle busverbinding naar Groningen-Zuid. Ook kunnen er dan nog meer bussen stoppen bij het P+R terrein.

P+R Hoogkerk opent met Zeshonderd parkeerplekken
P+R Hoogkerk heeft zeshonderd parkeerplekken. Op termijn kan dat aantal worden uitgebreid naar duizend. Er zijn ook fietsenstallingen en als de vorst uit de grond is, komt er een overdekte fietsenstalling met kluisjes. In de wachtruimte is een toilet en eind februari komen er in de wachtruimte zes dynamische reisinformatieschermen. Over drie weken komen bij de haltes dynamische reisinformatiepanelen. Er is ook aan sociale veiligheid gedacht: er is een verlichtingsplan, de groenstroken en bossages zijn uitgedund, de wachtruimte is zeer open van karakter en ’s avonds surveilleert een beveiligingsbedrijf regelmatig op het terrein.

Busbaan
Bij de ontwikkeling van P+R Hoogkerk vinden diverse projecten in samenhang met elkaar plaats: de aanleg van een busbaan (binnenkort gereed), een aparte op- en afrit van de A7 voor de bus (gereed in 2012) en de ontwikkeling van het natuurgebied ‘De Peizermaden’. Door de groene uitstraling past P+R Hoogkerk goed in het landschap rond het Eelderdiep. Het terrein is verdiept aangelegd en er is een dijkje om te voorkomen dat autolichten het natuurgebied in schijnen.
Op dit moment maken 2,5 miljoen mensen per jaar gebruik van de P+R terreinen.


Groningen wil meer Topwinkels! 29-12-2010
De gemeente Groningen wil meer topwinkels naar de Stad halen. Die moeten naar de binnenstad of naar het Sontplein dat een nog belangrijker winkelgebied moet worden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de Structuurvisie Detailhandel 2011-2020. Van het Sontweggebied, waar nu al de IKEA en Saturn zitten, wil de gemeente een topwinkellocatie maken, net als het Hoendiep. “De binnenstad zal topprioriteit houden, maar niet alle detailhandel kan en moet een plek in de binnenstad vinden”, aldus B&W. “Wij zijn ervan overtuigd dat sterke trekkers op Sontplein en Hoendiep het binnenstadbezoek zullen versterken.” De gemeente gaat actief op zoek naar zaken die nog niet in Groningen zijn gevestigd. “We gaan een lijstje maken met bedrijven die we willen hebben”, licht economiewethouder Ton Schroor toe. “En daar gaan we actief op acquireren. We bedoelen merkwinkels of een groot tuincentrum.”
Groningen in trek bij Toeristen 05-10-2010
Groningen is opgeklommen tot de nummer vier in de lijst van de 18 steden met het meest aantrekkelijke toeristische imago van ons land. Dit blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research en LAgroup. Groningen moet alleen Maastricht, Amsterdam en Den Bosch voor laten gaan. Uit het onderzoek blijkt dat toeristen middengrote steden met een historische kern aantrekkelijk vinden, maar ook steden met een jong, bruisend karakter en veel uitgaangsgelegenheden. Groningen scoort op beide facetten hoog. Groningen is op Amsterdam na de leukste uitgaansstad. Op gebied van museum-imago staat Groningen op de derde plaats. Ook het imago van de hotels is gestegen. Alleen voor wat betreft attracties scoort Groningen onder gemiddeld. Bovendien is de slogan "Er gaat niets boven Groningen" de meest herkenbare toeristische slogan van ons land, aldus het onderzoek. Bron: OogTV
Wereldrecord Fietsbellen 23-09-2010
Het wereldrecord fietsbel bellen is donderdagmiddag op de Vismarkt flink verbeterd. Maar liefst 1639 fietsbellen rinkelden tegelijkertijd een minuut lang. Het oude record stond op naam van Nieuwegein met 992 fietsbellen. De actie was georganiseerd door SKSG Kinderopvang om het nieuwe schooljaar letterlijk in te luiden. Daarbij vroeg SKSG ook aandacht voor veilig fietsen. Bron: OogTV
Steentilstraat toch autoluw 15-09-2010
De Steentilstraat wordt ingericht als voetgangersgebied. De straat wordt, na het gereedkomen van de Damsterdiepgarage, eind volgend jaar, een nieuwe entree naar de binnenstad. Het doorgaande autoverkeer wordt geweerd door zogenoemde zakpalen, die op gezette tijden uit de grond opstijgen. Na invoering van de venstertijden komt er enkel nog bestemmingsverkeer, tot 11 uur 's morgens en tussen 6 en 8 's avonds. Verder komt er een stopverbod voor de rijbaan. De parkeerplaatsen in de straat krijgen de status van los- en laadplaats. Bron: OogTV
Ramblas moet blijven 25-08-2010
De Groninger Ramblas, het terrasgebied op het Kattendiep tegenover het Casino, kan mogelijk langer blijven bestaan. De gemeente wil over het voortbestaan van dit terrassengebied in gesprek met de ondernemers. Aanvankelijk zou de Ramblas maar twee jaar open mogen. Maar in die twee jaar tijd is het uitgegroeid tot één van de populairste terrasgebieden van de stad. De ondernemers zijn uiteraard zeer tevreden. De Ramblas lig precies op het tracé van de toekomstige tramlijnen. Het terrasgebied zou aanvankelijk daarom dus ook maar twee seizoenen open blijven. Nu die termijn verstreken is wil wethouder de Vries kijken of een verlenging mogelijk is. De Vries reageert met zijn uitspraken op vragen van de Stadspartij, die pleitte onlangs voor een permanente openstelling van de Ramblas. Of de Ramblas valt in te passen in het tramtracé valt nog te bezien. In het najaar valt daarover een besluit. Bron: RTV Noord
Winkelstraatmanager in Winkelstraat 08-07-2010

Minder goed lopende winkelstraten in Groningen krijgen de komende twee jaar een winkelstraatmanager. Die gaat de winkelstraten, samen met de ondernemers, aantrekkelijker maken voor het winkelend publiek.
Het gaat in eerste instantie om de winkelstraten in het Ebbingekwartier, de winkelstraten rond het Damsterdiep, de Gelkingestraat, de Steentilstraat en de Oosterstraat. Deze straten trekken minder bezoekers dan gewenst. Problemen die er spelen zijn onder meer leegstand, verrommeling en soms zelfs onveiligheid.
Karakter
In samenwerking met de ondernemersverenigingen stelt de gemeente er een winkelstraatmanager aan. Zijn primaire taak is het aantrekkelijker maken en houden van deze straten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het tegengaan van leegstand en het creëren van een duidelijk karakter voor de winkelstraat. De winkelstraatmanager zal ook proberen om nieuwe ondernemers aan te trekken die passen bij het karakter van de straat. Andere speerpunten zijn: promotie, het versterken van de ondernemersvereniging, samenwerking met de politie en voorstellen doen voor verbeteringen van de openbare ruimte.
Winkelpand
Om meer winkelend publiek naar deze straten te trekken, roept het stadsbestuur ook twee nieuwe subsidieregelingen in het leven. De ene subsidie is voor het verbeteren van de kwaliteit van een winkelpand. De andere subsidie moet nieuwe ondernemers stimuleren om zich in de winkelstraat te vestigen.
Subsidieaanvraag
Naar verwachting gaat het project ‘winkelstraatmanagement’ eind 2010 van start. Het stadsbestuur trekt er 400.000 euro voor uit. Daarnaast loopt er een subsidieaanvraag van 120.000 euro bij het ministerie van Economische Zaken.

Stad investeert fors 21-01-2010
De gemeente Groningen gaat de komende tien jaar 23 miljoen euro investeren in zogeheten Park and Ride terreinen. De gemeente wil zo de auto zoveel mogelijk buiten de Binnenstad houden. Vanaf de Park and Ride terreinen kunnen bezoekers van de stad met de bus of de fiets verder reizen. Er komt een nieuw terrein in Euvelgunne en de andere Park and Ride plekken worden uitgebreid met extra parkeerplaatsen en meer voorzieningen. Bron: OogTV
Steentilstraat autoluw 22-12-2009
Voor een goede looproute vanaf het Damsterdiep naar de binnenstad wil de gemeente de Steentilstraat autovrij maken. Het plan is om venstertijden in te stellen voor de bevoorrading van de winkels, om de trottoirs vrij van obstakels te maken en de parkeerplaatsen weg te halen. Het stadsbestuur wil de nieuwe looproute in 2011 hebben aangelegd, als de parkeergarage Damsterdiep gereed is. Het doorgaande verkeer dat nu nog door de Steentilstraat rijdt zal in de toekomst haar weg naar het zuiden vinden over het Damsterdiep en de Europaweg. Nu is er in de Steentilstraat niet alleen veel autoverkeer, licht wethouder Karin Dekker toe. “Auto’s, twee rijen fietsers, laden en lossen en parkeren. Dat is krap. De Steentilstraat ontsluit nu ook de parkeergarage Rademarkt. En dat is eigenlijk niet de bedoeling.” In de nieuwe situatie blijft de weg even breed als nu. Op het trottoir ontstaat er wel meer ruimte omdat de parkeerplaatsen verdwijnen. Verder worden fietsrekken en ander straatmeubilair die een obstakel vormen voor voetgangers weggehaald. Parkeren in de Steentilstraat is na de herinrichting niet meer mogelijk. De politie gaat daarop handhaven. Voor de bevoorrading van de winkels kan het laden en lossen op straat plaatsvinden, zoals dat ook elders in het venstergebied gebeurt. De venstertijden in Groningen zijn van 05.00 – 11.00 uur en van 18.00 – 20.00 uur. Iedereen kan in de inspraakperiode een reactie geven op deze plannen. Op dinsdag 12 januari 2010 wordt de Steentilstraat besproken in de raadscommissie Beheer en Verkeer.
Nieuwe convenant gesloten 19-10-2009

In het Stadhuis werd vanmiddag het nieuwe convenant Keurmerk Veilig Ondernemen ondertekend door de Regiopolitie, de Gemeente en de Groningen City Club. Sinds het eerste convenant is het werken, winkelen en uitgaan er aanzienlijk beter op geworden De partijen hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen om het aantal winkelinbraken en overvallen terug te dringen en de brandveiligheid te vergroten. Om het veilig ondernemen in de Groninger binnenstad te vergroten werd in februari 2008 de zogeheten Overlastdonatie in Groningen geïntroduceerd. Ondernemers kunnen daarbij de schade die ontstaan is door winkeldiefstal, via de Stichting Overlastdonatie verhalen op de verdachte(n). Effectieve maatregelen uit het convenant zijn bijvoorbeeld overvaltrainingen voor ondernemers en hun medewerkers. Daarnaast heeft de politie bijeenkomsten georganiseerd waarin winkeliers leerden rooftassen en –jassen te herkennen. Nieuw is de bundeling van handhaving waar het gaat om kleine ergernissen als wildplassen, afval op straat werpen en grafitti. Het Keurmerk kent een landelijke certificering in de vorm van het toekennen van sterren. In het najaar van 2005 ontving Groningen een eerste ster; in 2007 volgde de tweede. Om te beoordelen of Groningen in aanmerking komt voor een derde ster, heeft onlangs een onderzoek plaatsgevonden. Bron: De Groninger Gezinsbode

Grotere prullenbakken in de Binnenstad 23-09-2009
De gemeente gaat een aantal prullenbakken in de binnenstad vervangen door zogenaamde 'wasteliften'. Wasteliften zijn prullenbakken met een ondergrondse opslagruimte. Door die grotere capaciteit hoeven de wasteliften minder vaak geleegd te worden, wat dus op lange termijn goedkoper is. In totaal worden vijftig prullenbakken vervangen voor 23 wasteliften. Er is een eenmalige investering van ongeveer 200.000 euro mee gemoeid. Bron: OogTV
Minder Collectes in de Binnenstad 16-09-2009
De gemeente wil het werven van fondsen op straat aan banden leggen. Opdringerige collectanten zijn ergerlijk voor bezoekers van de binnenstad. Ook de ondernemers willen deze kwestie graag beter geregeld zien. De gemeente wil vanaf nu alleen laten collecteren rond het winkelgebied aan de Westerhaven en het brede deel van de Herestraat. De collectanten mogen ook niet te vaak op dezelfde locatie staan. Wel wordt voor hen de administratie rompslomp vereenvoudigd. De proef wordt na een half jaar geevalueerd. Bij bewezen succes wordt het project voortgezet. Bron: OogTV
Nieuw Gronings Volkslied 29-06-2009

Een student van de Hanzehogeschool onder de naam Grunnens Jong heeft een nieuwe versie van het Groninger volkslied gemaakt. Grunnens Jong is deze week begonnen met het verspreiden van de nieuwe versie van het Groninger volkslied in verschillende kroegen in de binnenstad van Groningen. Ralf Poelman van o.a. het gras van het Noorderplantsoen heeft het nummer ingezongen. De originele tekst en de melodie van Geert Teis is behouden en er is een zomerse dancebeat met samba invloeden aan toegevoegd. Het is een versie gemaakt voor en door jongeren met als doel het Groninger volkslied nieuw leven in te blazen. Er zijn namelijk veel studenten die van buiten Groningen hier komen studeren en nooit het Groninger volkslied te horen krijgen. Ook de kroegen hebben een behoefte aan een eigentijdse versie. Dit bleek wel toen de nieuwe versie van het volkslied voor het eerst in verschillende Groninger kroegen gedraaid werd. Het barpersoneel van Ome Co zei bijvoorbeeld dat ze al tijden op zo’n nummer aan het wachten waren. Het nummer wordt goed ontvangen door het publiek en het schreeuwt om meer aandacht. Grunnens Jong heeft grootse plannen om het nummer de plek te geven die het verdient, hierover later meer. Bron: GIC https://www.yousendit.com/download/cmczRFFjTkxuSlIzZUE9PQ

Beste Binnenstad van Nederland 16-06-2009
'Groningen, beste binnenstad van Nederland'. Zo heet het boek van de Groninger journalist en publicist Johan van Gelder dat sinds deze week te koop is. Het boek bevat een cultuurhistorische wandeling door de binnenstad en actuele gebeurtenissen. Het boek gaat ook over de Joodse geschiedenis in Groningen. Groningen is niet alleen benoemd tot Beste Binnenstad, maar ook tot Beste Universiteitsstad, Duurzaamste Stad, Fairtrade Stad, Veiligste Stad, Fietsstad en Gemeente van het Jaar.

Bron: OogTV
Meer terrassen in de Binnenstad 05-06-2009

De gemeente Groningen verruimt het beleid voor terrassen. Horecaondernemers mogen vaker hun terras openen en deze in de winter ook verwarmen. Ook wil de gemeente meer terrassen langs de Diepenring realiseren. Er is voortaan geen verschil meer tussen winter- en zomerseizoen, waardoor het in principe aan de ondernemer wordt overgelaten of een terras open gaat of niet. Wel moeten ze aan strikte voorwaarden voldoen, zoals het duurzaam verwarmen van het terras. Schotten en andere afscheidingen blijven taboe. Met het oog op de komende opknapbeurt van de Diepenring, wil de Stad meer terrassen langs het water, maar dan alleen in de zomer. Vanwege de slechte invloed op het milieu verzette GroenLinks zich tevergeefs tegen de buitenverwarming die met de winterterassen gepaard gaan. Hier ging de Gemeenteraad niet in mee.

Bron: OogTV

Binnenstad Schoner 02-04-2009

De Binnenstad van Groningen wordt als steeds veiliger ervaren door winkeliers en bezoekers. Dit blijkt uit de Thermometer Binnenstad, waarin de gemeente aangeeft hoe het centrum beter kan worden gemaakt. Zo wordt er ook strenger toegezien op zwerfvuil en allerlei kleine overtredingen. De gemeente laat dit jaar vier nieuwe Uriliften plaatsen. Dat zijn urinoirs die overdag de grond in zakken. Ook de Urilift aan de kop van de Poelestraat moet in verband met de verbouwing van de Oostwand worden verplaatst naar elders op de Grote Markt.
Bestuurders van scooters, taxi's en brommers opgelet: er zal streng worden toegezien of jullie niet te hard rijden. Dit wordt gedaan om de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren.

 

Groningen op de Kaart! 01-04-2009
Wilt u Groningen ook in beeld zien? Kijk dan op de nieuwe Google StreetViewer! Daarmee kunt u interactief door de straten van Groningen lopen en precies zien waar wat is. Voor meer info kijk op Google Street View http://maps.google.nl/maps/  
Steeds meer mensen met de Citybus! 31-03-2009

Het succes van de Citybus wordt steeds groter. In één jaar tijd zijn een half miljoen mensen meer mensen met de Citybus gereisd, een toename van veertig procent. De groei komt volledig voor rekening van lijn 22 vanaf P&R-Haren naar de Sontweg. Regelmatig staat P&R Haren/A28 vol, vooral op koopavonden en zaterdagen. In totaal reisden een kleine anderhalf miljoen mensen in 2008 met de Citybussen lijn 21 (Peizerweg), 22 (Sontweg) en 23 (Zaanstraat). Op de lijnen 21 en 23 is sprake van een forse afname van het aantal reizigers. Uit cijfers van het OV-bureau Groningen-Drenthe blijkt dat er sprake is van een daling van het aantal busreizigers met twee procent. Het aantal afgelegde reizigerskilometers is wel met anderhalf procent gestegen. Bron: Gemeente Groningen

Nieuwe Bomen in de Binnenstad 16-03-2009
Op 4 maart heeft wethouder Jannie Visschier een begin gemaakt met de aanplant van 45 platanen, acacia’s, essen, iepen en eiken in het stadshart. Die nieuwe bomen zijn ‘een plezier voor mens en dier’, aldus de wethouder. Niet alleen verfraaien ze de binnenstad. “Ze geven ook verkoeling in de zomer, zijn goed voor de luchtkwaliteit en bieden een plekje aan vogels en insecten.”

Het vinden van een plekje was niet makkelijk, vertelde Jannie Visscher. Boven de grond is het vol in de binnenstad, en onder de grond is het nog veel voller. Daar ligt een groot aantal kabels, leidingen en buizen. “We zijn blij dat de Muziekschool zo enthousiast reageerde op deze nieuwe boom voor hun gebouw.” De meeste bomen worden dit voorjaar geplant. De laatste verrijzen in het najaar van 2009.

Nieuwe Straatverlichting Binnenstad 26-02-2009

Na een uitgebreide proef met gedimde straatverlichting in een paar straten in de Binnenstad van Groningen wordt dit voorjaar begonnen met de uitbreiding hiervan. Op 15.000 straatlantaarns wordt een dimmer gemonteerd die de verlichting vanaf 23.00 uur tot 06.00 uur met vijftig procent dimt. Als aan het eind van 2010 alle dimmers zijn aangebracht levert dit een besparing op die gelijk staat aan het jaarlijkse energieverbruik van driehonderd huishoudens.